Csergezán Pál (1924–1996)

2019. június 28. 17:00


95 éve ezen a napon született Csergezán Pál festő, grafikus, illusztrátor.

Csergezán Pál festő, grafikus, illusztrátor 1924. június 28-án született Záhonyban. Szüleivel később Kisvárdára költöztek, ahol gyermekéveinek nagy részét töltötte. Fiatalon felkerült a fővárosba, ahol alkalmi munkákból élt. Az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett először, de tanulmányait nem tudta folytatni a második világháború miatt. Amikor a 3 éves hadifogságból hazatérhetett, újból felvételizett, de már a Képzőművészeti Főiskola grafikus szakára. Barcsay Jenő, Kádár György, Ék Sándor és még sok más híres művész volt mestere a főiskolán. Itthon könyvek természetábrázoló illusztrálásával vált népszerűvé.

Emléktábla
(Forrás: dkvk.hu)

Kopjafa
(Forrás: dkvk.hu)

Vadászképei mellett híresek voltak ló témájú alkotásai is, ezért került az emléktáblája az alagi tréningtelepre. A kopjafa Lengyel István művésztanár alkotása. 1997-ben a Csergezán Pál Alapítványt Alagon hozták létre, melyről beszámolt a Szabad Föld: „Vadászok, lovasbarátok és hajdani művésztársak maroknyi csoportja gyűlt össze nemrég Dunakeszi-Alagon, a lóversenytréning-központban. A találkozó közvetlen célja a szabad világ festőjének nevét viselő Csergezán Pál Alapítvány okiratának az alapítványtevők kézjegye általi hitelesítése volt. […] Kedves színfoltja volt az eseménynek, amikor az alapítványtevők Váczi Ernő házigazda vezényletével a művész kedves fáját, egy kocsányos tölgyet ültettek el Alagon, a derbinyerők parkjában.”1 A kopjafát az alapítvány egyéves születésnapján avatták fel.2

A Földművelésügyi Minisztériumot Pintér István mb. főosztályvezető képviselte, aki a „természet festőjének” emlékére állított oszlopot avatta fel az Alagi Klub kúria parkjában. Jobbról az Alapítvány kuratóriumának vezetői, dr. Monori Ilona és Váczi Ernő.
(Forrás: Nimród, 1998/8: 6.)

Dr. Monori Ilona koszorút helyez el az emlékoszlopon, amely Lengyel István szobrászművész alkotása
(Forrás: Nimród, 1998/8: 6.)

JEGYZETEK

1 T. Dögei Imre: Alapítvány Csergezán Pál emlékének. Varázslatos vadak festője volt, in: Szabad Föld, 1997/25: 15.
2 Csergezán Pál emlékére, in: Nimród, 1998/8: 6.