IV. Béla király szobor

IV. Béla király, (1206-1270) aki újra alkotta a magyar állam kereteit, Dunakeszi számára különös jelentőséggel bír, hiszen egy 1255-ös adománylevelében említi először településünket Kezew néven. Ez az oklevél városunk első írásos emléke. Az Országépítő IV. Béla király szobrát 2016-ban, augusztus 20-i állami ünnepünk alkalmából avatták fel városunk főterén, melynek neve ezt követően IV. Béla király tér lett. Nyíri Márton történelem tanár avatóbeszédében felidézte a második honalapító király történelmi szerepét. A szobrot a városi ünnepség keretében Dióssi Csaba polgármester és Tuzson Bence országgyűlési képviselő leplezte le.
Az ünnep másnapján, a vasárnapi ünnepi szentmise után került sor a szobor felszentelésére. A szentelési szertartás előtt Nyíri Márton méltatta IV. Béla államférfiú nagyságát, aki bár az ország kormányzását súlyos örökséggel a vállán vette át, képességeivel és erényeivel kiérdemelte az „Országépítő” nevet. A tatárdúlás után Magyarország újjáépítése során kővárak emelkedtek, fejlődtek a városok, erősödött a gazdaság, gyarapodott az ország. Megkövetelte a lakosságtól és a betelepülőktől az európai, ezen belül a magyar értékek elfogadását, a magyar törvények tiszteletben tartását, a kereszténység felvételét, a korabeli feudális viszonyok elismerését.
Történelmi pillanatnak tekinthető, amikor a szobrot Kozsuch Zsolt atya felszentelte, majd közös imádságra hívta a hívőket és Isten áldását kérte a szoborra, a jelenlévőkre.

A szobor Erős Apolka Munkácsy- és Nívó-díjas szobrászművész és Baráz Tamás szobrászművész alkotása. A szobor megvalósításában részt vett Meszlényi Molnár János bronzöntő és Gere László cizellőr.


Alkotó(k):
Erős Apolka; Baráz Tamás; Meszlényi Molnár János; Gere László

Cím:
Dunakeszi, IV. Béla király tér

Anyaga:
bronz

Jellege:
szobor

Stílusa:
klasszikus

Formája:
figuratív

Témája:
magyar történelem, IV. Béla

Vissza az adatbázis nyitólapjára.