Atilla szobor és emlékhely

Dunakeszin a Fő út melletti Kegyeleti park közelségében, a gyönyörű dunai panorámával övezett területen található az Attila szobor és emlékhely. Az emlékhely létrejöttének és kialakításának fő szervezője a Dunakeszi Civilek Baráti Köre és a DunArt Képzőművészeti Egyesület volt. Tevékenységüket a településen élő népes lokálpatrióta közösség és az Önkormányzat támogatta.
A Dunakeszi Civilek Baráti Köre az emlékhely kialakításával kapcsolatban a következő célokat fogalmazta meg: az alkotás fejezze ki Atilla nagykirály nemzetünk és a kor történelmében betöltött helyét, szerepét, a hun-magyar rokonságot, melyet krónikáink, mondavilágunk és a legújabb kori kutatások igazolnak. Az emlékmű alapvetően figurális elemeket és egyértelmű szövegeket tartalmazzon, a tervezésnél az is legyen szempont, hogy az alkotók nevein túl a támogatók nevei is megörökítésre kerüljenek az emlékműnél.
A több éves szervező munka eredményeképpen a közadakozásból megvalósult emlékhely avatására 2017. szeptember 23-án került sor. Szombat István, az emlékhely egyik megálmodója és Dióssi Csaba polgármester köszöntője után az avatóbeszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondta.

Atilla nagykirály mellszobrát Vincze József, a kardot és az íjat Czinege István formálta meg, míg a feliratokat és jelképeket Péter Nándor véste a szobor előtt és mögött lévő kövekre és a négy pad közül háromra. A negyedik pad motívumait Dér Győző készítette. A beton oszlop süttői mészkő lapokkal lesz majd burkolva, rajta a jelképek és feliratok pedig homokfúvással kerülnek rá. Az alkotó művészek a DunArt Képzőművészeti Egyesület tagja, akiknek alkotásait Melocco Miklós, B. Laborcz Flóra, és Mihály Gábor alkotta szakmai zsűri bírálta el.
Lezsák Sándor és Dióssi Csaba reményei szerint az Attila szobor és emlékhely a magyar értékrendet valló dunakeszi emberek zarándokhelye lesz.


Alkotó(k):
Vincze József; Czinege István; Péter Nándor; Dér Győző

Cím:
Dunakeszi, Kegyeleti park utca

Felavatás ideje:
2017-09-23

Anyaga:
bronz, mészkő

Jellege:
emlékmű, mellszobor

Stílusa:
klasszikus

Formája:
figuratív

Témája:
magyar történelem, Attila nagykirály

Vissza az adatbázis nyitólapjára.