Szabó-M. László

1946. október 2 -án születtem Békásmegyeren, mely akkor még egy pest megyei, ódon kis falucska volt. Szüleim igen nehéz sorból jövő emberek, akik számomra tiszteletreméltó módon küzdöttek, tanultak, dolgoztak keményen, keservesen nehéz munkával, hogy három gyereküket, köztük engem is jobb sorban és jobb sorsra neveljenek, mint amilyenben nekik volt részük. Ez sikerült is, hisz mindhárman, sőt édesanyám is felsőfokú diplomát szereztünk. Édesanyámmal máig különlegesen bensőséges a kapcsolatom, édesapám 1985 -ban meghalt.Nem emlékszem mikor kezdtem rajzolni, festeni, konstruálni, de hogy nekem ez mindig is több volt, mint unaloműzés, az bizonyos. Az alkotási kedv úgy szippantott magába, mintegy szenvedély betegség, amitől az ember nem tud, de én nem is akartam megszabadulni. Kicsi, törékeny fiúcska voltam, szódásüveg vastagságú szemüveggel. Míg a többi fiúk verekedtek, harcoltak, rúgták a labdát, én rajzoltam veszettül, meg szétverettem magam, hogy megvédjem a gyengébbeket, ahogy anyukám tanította.
Középiskolás korom óta komolyan foglalkoztat a képzőművészet és a művészettörténet. Iskolai tanáraim (Papp Irén, Sárkány Lóránd és Dombi József) hatására kezdtem autodidakta módon képezni magam, később szakkörökbe jártam (tanárok: Somogyi János, Tamás Ervin), illetve a TIT szabadegyetemi előadásait hallgattam több évig.
Sokat segitettek a Népművelési Intézet alkotótáborai Tokajban, illetve pályakezdő (sors)társaim: László Bandy, Steiner István (az A.K.T. Stúdió többi tagjával) és a szentendrei barátok, az alakuló Vajda Lajos Stúdió -élükön ef Zámbó Istvánnal.
1968-ban, huszonkét évesen jött az első nagy szerelem, és nyomban meg is nősültem, mely házasság bár korán jött, mégis harmincöt évig, feleségem haláláig tartott. Jöttek aztán a gyerekek is sorban, egymás után: Leslie 1968-ban, Linda 1973-ban, Laura 1976-ban.
Hirtelen fel kellett nőnöm. Feleségem és én is „csupasz fenékkel” mentünk a házasságba, a három gyereket pedig el kellett látni, az új családot finanszírozni. Főállású diákság, jelentkezés a Képzőművészeti Főiskola nappali tagozatára, szóba sem jöhetett. Dolgoznom kellett, nem is keveset. Voltam kocsimosó, pavilonos, címfestő segédmunkás, dekoratőr, repülőtéri takaritó, honvédségi rajzoló, szabadfoglalkozású képzőművész, kollégiumi nevelő és tanár.
Bármit elvállaltam, ami csak fizetett, és amit persze a tisztességem engedett, mert abból jottányit sem adtam. Közben minden lehetséges és nem lehetséges módon – köszönet feleségemnek, aki annyi türelemmel, bizalommal és szeretettel volt irántam – alkottam, hol megrendelésre, hol anélkül. Bár alapvetően grafikusnak identifikáltam magam, festettem, plasztikákat készítettem, elvadult pop art-os alkotásokat kreáltam, alkotótáborokat, happeningeket szerveztem. Szóval nem bírtam magammal, ahogy bizonyos fokig még ma sem.
Készítettem rajzokat, újsággrafikákat, illusztrációkat, exlibriseket, plakátokat, könyv- és lemezborítókat, táblaképeket, kisplasztikákat, szobrokat, objekteket – majd minden technikával és anyaggal.
Soha nem törődtem a művészeti divatokkal, a művészettörténészek, vagy a kultúrpolitika sugallta elvárásokkal, nem voltak szakmai patrónusaim, nem tartoztam „iskolákhoz” – egymást segítő csoportosulásokhoz, tisztán, szabadon próbáltam-próbálom megvalósítani elképzeléseimet, őrzöm megátalkodottan függetlenségemet.
1974 –ben, alkotásaim alapján, hiszen akkor diplomám még nem volt, felvettek a Fiatal Képzőművészek Stúdiójába, 1975 -ben pedig a Művészeti Alapba (ma: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), melynek azóta is tagja vagyok.
A ’70 – ’80 -as években aktív vizuálispedagógiai tevékenységet folytattam (szakköröket, alkotótáborokat vezettem), külső munkatársa voltam a Népművelési Intézetnek és a Művelődéskutató Intézetnek, több szakmai írást publikáltam. Közben elvégeztem – földrajz-rajz szakon – a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát.
A 90’ – es években, a kultúrpolitikai változások erősen beszűkítették a szabadfoglalkozású művészek munkalehetőségeinek piacát, így fix jövedelmet biztosító állást kellett vállalnom: rajz- és vizuális tanítást, illetve érettségi utáni, művészeti szakképzésben művészettörténet, bútortörténet és színtan oktatást.
Közben töretlenül folytattam a művészeti alkotómunkát, vettem részt egyéni és csoportos kiállításokon itthon és külföldön.
Bár művészeti pályám, eszközeim, stílusom igen kalandos, köztük igazán kiemelkedő, sikeres korszakokkal tarkítva – Az 1970 –es évek konstruktívista alkotásaimat Fajó János a legígéretesebb hazai kezdeményezésnek ítélte, de én úgy éreztem, hogy tovább kell lépnem, és ezt is tettem. Metszeteimet a nemzetközi exlibris kongresszusra és más bienálékra válogatták, mint a magyar grafika reprezentánsát. Nagyatádon négy méter magas faszobromra mondta Vilt Tibor, hogy erről senki nem mondja meg, hogy te nem szobrász vagy. Olajfestményem a közelmúltban szerepelt a londoni Collage of Art –ban – igazán otthon a saját magam által kifejlesztett stílusban és technikában vagyok, amely a pentillizmus nevet kapta, a poentillizmus analógiájaként.
A pentillizmus lényegileg egy műfajközi stílus és metódus, olyan grafikai technika, mely textúrája a festménnyel egyenrangú festői hatást ér el. A technika: ahogyan a poentillisták apró festékpöttyök ezreivel, én ecoline vonalak tízezreivel érem el a festői összhatást, a gestalt. A különbség nem csupán a pontok helyett vonalak, illetve festék helyett tus, hanem hogy ecset helyett mártogatós toll az eszköz. Nagy különbség ! Míg a festék az ecsettel könnyen „manipulálható”, a pentillista hatás csak a vonalak sűrű és még sűrübb egymásra rakásával, a vonalak irányával, egymásra halmozásával tudja elérni a hatást, olyan súlyos mélységeket képezni, melyre csakis ez a rendkívül időignyes technika képes. Az idő nagyon súlyos az emberi kapcsolatokban, így a művészetben is, mely kommunikáció, az alkotás „fogyasztójának szóló üzenet”.
2003 őszén ismerkedtem meg mostani társammal, aki munkámnak nem csak új lendületet, ihletet, motivációt adott, de kíválló partnerem az alkotásban, a kiállítások szervezésében, rendezésében, életem és munkásságom menedzselésében. Jelenleg egy olyan honlapon dolgozunk együtt, mely virtuális múzeum, képtár, galéria és aukciós ház.


Művészeti ág:
képzőművészet; festőművészet; grafika

Lakhely:
Fót, Madách Imre utca 56.

Telefonszám:
+36 27 358841; +36 30 6803671

E-mail:
pentillist@szabo-m-art.hu

Web:
szabo-m-art.hu

Díjak:
1977 - Nívódíj, Sorsfordulók, Eger
II. és 2 db. III. díj, Könyvplakát pályázati kiállítás, Fiatal Művészek Klubja, Budapest


Kiállítások/művek:
Önálló kiállítások:
1968-74 - Kollégiumok és klubok, Budapest
l975 - A.K.T. klub, Budapest
Fiatal Művészek Klubja, Budapest
1976 - A.K.T. klub, Budapest
Budapesti Műszaki Egyetem „E” Klub, Budapest
1977 - Fiatal Művészek Klubja (Steiner Istvánnal), Budapest
DÉLÉP Klub (Beretvás Andrással és Steiner Istvánnal), Szeged
BWA Galéria, Walbrzych (Lengyelország)
1978 - Ifjúsági Ház Galéria (Beretvás Andrással és Steiner Istvánnal), Pécs
1979 - KMPiK Galéria(Bernáth/y Sándorral,Dobos Lászlóval és Steiner Istvánnal)
Walbrzych (Lengyelország)
1980 - Templommúzeum(Steiner Istvánnal),Tokaj
1981 - Orvosegyetemi Galéria, Pécs
Konzervgyár,Szigetvár
1982 - Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, Szombathely
Megyei Művelődési Központ, Kecskemét
Eötvös Klub Budapest
1983 - Ferencvárosi Pincetárlat, Budapest
Kirakatgaléria(László Bandyval), Baja
Comune di Verona d’ Arte Moderna (László Bandyval),Verona (Olaszország)
1987 - Művelődési Ház, Vácrátót
1988 - Magyar Honvédség Művelődési Háza, Budapest
Művelődési Központ, Százhalombatta
1989 - MIKO Galéria, Neuenstadt (Németország)
1990 - Kernstok Terem, Tatabánya
MIKO Galéria, Neuenstadt (Németország)
1996 - Vörösmarty Művelődési Ház, Fót
DUNA Galéria, Budapest
1997 - Nagyközségi Könyvtár, Fót
Hattyú étterem, Vác
Vörösmarty Művelődési Ház, Fót
1998 - MIKO Galéria, Neuenstadt (Németország)
1999 - Vörösmarty Művelődési Ház, Fót
Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelye, Szentendre
Ferences Tempéom Galériája,Vác
2000 - Újlipótvárosi Klub-Galéria, Budapest
2001 - Állami Zeneiskola, Dunakeszi
Mobilitás Információs Szolgálat Kiállitóterme, Budapest
2003 - ÚJPEST Galéria, Budapest
2004 - Szamos Cukrászda, Szentendre
Vörösmarty Művelődési Ház, Fót
2007 - Jubileumi/retrospektív kiállítás,AKG Galéria,Budapest
Fontosabb csoportos kiállítások:
1975 - A.K.T. Klub - A.K.T. Stúdió, Budapest
Tavaszi tárlat, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
Képregénykiállítás,Fiatal Művészek Klubja, Budapest
A.K.T. Stúdió, Dunai Kőolajipari Vállalat Klubja, Százhalombatta
A.K.T. Stúdió, Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelye, Szentendre
Fiatal Képzőművészek Stúdiója,Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Fiatal Képzőművészek Stúdiója,Uitz Terem, Dunaújváros
Rajzok, Miskolci Galéria, Miskolc
Michelangelo 500, Képtár, Miskolc
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Nyirbátor
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Nagykálló
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Vásárosnamény
Stúdió’75,Ernst Múzeum, Budapest
Jubileumi Kisgrafika, Csók Galéria, Budapest
A folklor szellemében, Kecskemét
A folklor szellemében, Baja
A folklor szellemében, Kalocsa
Kisgrafikai Bienálé,Balatoni Múzeum, Keszthely
Országos Kisgrafikai Találkozó, Cegléd
VIII. Országos Grafikai Bienálé, Miskolci Galéria, Miskolc
UMWELT Galéria, Stuttgart (Német Szövetségi Köztársaság)
Galeria 9, Wiener Neustadt, (Ausztria)
XYLON 7, Történelmi és Művészeti Múzeum, Freiburg (Svájc)
Magyar kisgrafikai mappa Nemzetközi Ex Libris Kongresszus Lisszabon (POR)
1976 - A.K.T. Stúdió, Budapesti Műszaki Egyetem „E” Klub, Budapest
A.K.T. Stúdió Ganz-Mávag Művelődési Központ,Budapest
Berzsenyi kisgrafikák, Celdömölk
Tavaszi tárlat,Fiatal Művészek Klubja,Budapest
Képregények Fiatal Művészek Klubja,Budapest
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Győr
Alkotótábori kiállítás, Művelődési Ház,Tokaj
Magyar Grafika, Szabdka (Jugoszlávia)
XYLON 7, Winterhur (Svájc)
XYLON 7, Kongreshalle, Nyugat-Berlin
Stúdió’ 76 Műcsarnok, Budapest
Zánkai zománctervek, Lila Iskola, Budapest
1977 - Magyar grafika és kisplasztika, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
XYLON 7, Lugano (Svájc)
XYLON 7, Sao Paolo (Brazilia)
Ady lapok, Petőfi Irodalmi Múzeum,Budapest
Művésztelepi kiállitás,Művelődési Ház, Békés
Ady lapok, Eger
Ady lapok, Hatvan
Országos Kisgrafikai Találkozó, Szeged
Képkölcsönzés,József Attila Művelődési Központ,Budapest
Fiatal Képzőművészek Stúdiója,Leningrád(Szovjetúnió)
Vizuális Játékok, Józsefvárosi Kiállítóterem, Budapest
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Győr
Őszi tárlat, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
Sorsfordulók, Eger
Sorsfordulók, Hatvan
Sorsfordulók, Gyöngyös
Leningrádi anyag, Uitz Terem, Dunaújváros
Könyvplakát pályázati kiállítás, Fiatal Művészek Klubja,Budapest
Kísérleti műhely, Művelődési Központ, Salgótarján
Kísérleti műhely, Fészek Klub, Budapest
1978 Budapest, Fiatal Művészek Klubja - Sajna de mahorkai vacsora és
képzőművészeti összeállítás (akció)
Debrecen - Országos Kisgrafikai Találkozó
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - VIT kiállítás
Budapest - Városligeti játszótér pályázat
Budapest, Fiatal Művészek Klubja - Vizuális nevelés
Budapest - Klauzál téri csarnok akció
Budapest, Magyar Építőművészek Szövetsége
Komplex kísérleti játszókert pályázat és kiállítás
Tokaj, Művelődési Ház
- Freskótervek (II.díj)
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - Jubileumi Stúdió Kiállítás
1979 Salgótarján, Művelődési Központ - 9. Tavaszi tárlat
Szeged - Nyári tárlat
Nagyatád, INTERSYMPOSION - Nemzetközi Faszobrászati Művésztelep
Nagyatád, Művelődési Ház - Művésztelepi alkotók Kiállítása
Pécs - Stúdió’ 79
1980 Budapest, Zichy kastély - Nagyatádi Szimpoziumok 1975-1979
Budapest, Faipari Kutatóintézet - Nagyatádi Szimpoziumok 1975-1979
Győr - Duna pályázat
Oronsko (Lengyelország), Lengyel Szobrászati Központ - Nemzetközi Művésztelep
Cegléd - Környezetalakítási pályázat
Budapest, Műcsarnok - Stúdió’ 80
1981 Keszthely - Kisgrafikai Kiállítás
Szeged - Nyári tárlat
Tihany - Kisgrafikai Bienálé
Szeged - Stúdió’ 81
Miskolc - XI. Országos Grafikai Bienálé
Gödöllő, Művelődési Központ - Játszótéri pályázati kiállítás
1984 Villány - Nemzetközi Szobrászati Művésztelep
Salgótarján - Rajz Bienálé
1985 Budapest - Fegyveres testületi pályázati kiállítás
1986 Szentendre - Fegyveres testületi pályázati kiállítás
1987 Tihany - IX. Balatoni Kisgrafikai Bienálé
Balatonfenyves - Bólyai tábor
1989 Százhalombatta, Matrica Múzeum - Magánmitoszok
Tihany - X. Balatoni Kisgrafikai Bienálé
Budapest, Thermal Szálló - XIII. kerületi művészek
1990 Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - Nemzetközi Karikatúra Kiállítás
1995 Budapest, Műcsarnok - Helyzetkép (Mai magyar szobrászat)
1996 Budapest - Art Expo
Szentendre, Vajda Lajos Stúdió pinceműhelye
Népvándorlás, földöntúli kapcsolatok
1997 Százhalombatta, Matrica Múzeum - Zene
1999 Fót, Vörösmarty Művelődési Ház – Fóti művészek
Budapest, Nádor Galéria - Szines rajz
2000 Szentendre, Művészet Malom - Pest Megyei Tárlat
Budapest, Újlipótvárosi Klub-Galéria - XIII. kerületi művészek
2001 Budapest, Műcsarnok - Szobrászaton innen és túl
2002 Szentendre,Művészet Malom - Pest Megyei Tárlat
Budapest,Gellért Szálló – Magyarországi Páneurópa Mozgalom pályázat (II.díj)
2003 Budapest, Lurdy Galéria – MPEU pályázati anyag
Budapest, WAM DESIGN – 2.MPEU pályázati kiállítás
2004 Fót, Károlyi Kastély – Fóti Képtár
London (Nagy Britannia), Royal Collleg of Art
Indianapolis (USA)
Tatabánya, Kortárs Galéria-in Memoriam Salvador Dali
2007 Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum-„Végtelen utazás”

Vissza az adatbázis nyitólapjára.