Sipos Károly

1925. december 16-án születtem Dunakeszin. A négy elemi osztály elvégzése után családommal Budapestre költöztünk. Itt polgári iskolába jártam, majd rajztehetségemből eredően 1941-1944 között Csoó János iparművész stúdiójában és a Wesselényi utcai kereskedelmi iskolában dekoratőri képesítést szereztem. 1947- ben Dunakeszire nősültem. Feleségem Gál Piroska, két gyermekük született: Mónika és Károly. Rövid megszakításokkal (Budapest ostroma, 1956. Forradalom) 44 éven keresztül – zömében vezetőként – kiállítások szervezésével és kivitelezésével foglalkoztam. Aktív korom utolsó évtizedében a Skála lánc áruházainak dekorációját vezettem.1958-ban országos hírű motoros klubot szerveztem, aminek köszönhetően a fiatalok csodálatos közös élményekben részesültek. Túráink során az egész országot bejártuk. 1962-ben még a felvidéket is bebarangoltuk.
Az alkotói tevékenyég és a közösségi munka végigkísérte pályámat. 1985 óta időm nagy részét kedvenc hobbim, a festészet tölti ki. Képeimen Dunakeszi régi arcát éppúgy bemutatom, mint a korabeli falusi emberek életét és a Duna-part természeti szépségeit. Festményeim a világ számos országába eljutottak. A helyi művészeti kiállítások rendszeres résztvevője vagyok. A festészet mellett, fiatal koromtól kezdve szenvedélyesen fotóztam és filmeztem. A rendszerváltoztatás után – felismerve a lehetőséget – gyorsan pótoltam hézagos heraldikai ismereteimet és „Ráció” néven céget alapítottam. Számtalan település címerén ott a kezem nyoma, de igazán büszke arra vagyok, hogy pátriánk címerének és pecsétjének megtervezésével és elkészítésével beírtam nevemet Dunakeszi történetébe, ezzel emléket hagyva családomra, és dunakeszi jövő nemzedékei számára.
Közösségi munkám eredményeként, kezdeményezésemre 1992-ben „Mi Kesziek” néven – az önkormányzat kontrolljára – civil egyesületet alapítottunk.
A fénykorában hatszáz főt számláló egyesület tevékenységével hozzájárult a város szépüléséhez, valamint a helyi közösség összetartásához. A képzőművészetek mellett írással is szívesen foglalkozom, így egyesületünk véleményét rendszeresen közöltük a helyi sajtóban. Az általam ösztönösen összegyűjtött anyag közzétételével feltártam számos megoldásra váró problémát, amely elősegítette a város fejlődését.
Dunakeszi falusi múltját bemutató, néprajzi jellegű cikkeimből 2000-ben „Régi Keszi történetek” címen – 1500 példányban könyvet adtam ki, melynek DVD melléklete képben és szövegben a fentieket dokumentálja. Ezt a tevékenységemet a város 2001. március 15-én arany fokozatú kitüntetéssel ismerte el.


Születési név:
Sipos Károly

Művészeti ág:
képzőművészet; festőművészet; kisplasztika; szépirodalom

Lakhely:
Dunakeszi, Hegyrejáró utca 25.

Telefonszám:
+36 30 6019214

Díjak:
2001 - Dunakeszi Városért Aranyfokozat

Kiállítások/művek:
A helyi művészeti kiállítások rendszeres résztvevője vagyok.
2007 - Életmű kiállítás
Régi keszi történetek, Szerzői kiad., Dunakeszi 2000

Irodalom:
Cserkuti Ágnes: "Régi keszi történetek" : Dunakeszi történelmének pótolhatatlan dokumentuma In: 750 év a történelem útján 2005 p. 7.


Vissza az adatbázis nyitólapjára.