Filyó Gábor

1953. április 10-én születtem a békés megyei Szarvason.A képzőművészeti tevékenységemet a budapesti Postás Zilahy György Rajz-stúdióban kezdtem Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész mellett.
Első stúdió kiállításom Bécsben volt. A Szinyei Merse Pál Gimnáziumban érettségiztem 1971-ben. 7 évig dekoratőrként dolgoztam, majd a Népszínháznál díszletfestő voltam 1985-ig.
1986-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán elvégeztem a rajz-földrajz szakot. Először Újpalotán tanítottam, 15 éve a dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskolában tanítok rajzot és médiát.
2006-ban az ELTE-n mozgókép és médiakultúra szakon szereztem diplomát.
Tagja lettem a Szabad Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének.
Nyaranta részt vettem a mártélyi, a tokaji művésztelepen valamint a Szőnyi István Baráti Kör tagjaként a zebegényi Szabadiskolán, ahol a táj szépségeit igyekeztem festményeimen visszaadni.
Nyári szünetben ifjúsági alkotótáborokat szerveztem Cservölgypusztán és Bernecebarátiban.
Másik meghatározó alkotóközösségem a budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesület volt. Festőmesterem Thuróczy Zoltán – kiváló művész vezetésével szerepeltem az egyesület kiállításain: Nagytétényi Kastélymúzeum, Hódmezővásárhely, Balatonakali és a budafoki Művelődési Ház.
Első önálló kiállításom a budapesti Hunnia Café-ban volt 1999-ben. Majd az Angyalföldi Étterem Galériában állítottam ki „Ember és természet” címmel.
Évenként részt veszek a Dunakeszi Művészek Nyári Tárlatán a VOKE József Attila Művelődési Központban. 2004-ben és 2010-ben György ikertestvérem szobrász alkotásaival közös kiállításom volt a Magyarság Galériában.
Ugyanitt nyílt meg önálló kiállításom 2010 nyarán.
Festészetemben mindig központi helyet foglal el az ember és környezete. Személyes élményekkel, a színek hangulatával az összetartozás, a szeretet és a remény érzését szeretném kifejezni és megőrizni mindenki számára.


Születési név:
Filyó Gábor Zoltán

Művészeti ág:
képzőművészet; festőművészet

Lakhely:
Dunakeszi, Barátság út 21. 1/7.

Telefonszám:
+36 27 393294; +36 20 9626121

E-mail:
filyo.gabor@gmail.com

Kiállítások/művek:
1984 - Austellung von Postkulturzentrum, Bécs
1995 - Jubileumi kiállítás, Budapesti Művelődési Ház
1999 - Hunnia Café, Budapest
2004 - VOKE JAMK Magyarság Galéria, Dunakeszi
2010 - Filyó Györggyel közösen, VOKE JAMK Magyarság Galéria, Dunakeszi
2010 nyár - Önálló kiállítás, VOKE JAMK Magyarság Galéria, Dunakeszi

Irodalom:
Katona M. István: Nőnapi tárlat, In: Dunakanyar Régió 2010. XII. évf., 5. szám (2010. március 10.), p. 4.


Vissza az adatbázis nyitólapjára.