Zöldi István

A budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola filmoperatőri tanszékén szereztem diplomát 1962-ben. 1964-től rövidfilmeket fényképeztem riportfilmek, táj és ultifilmek, képzőművészeti és zenei témák, tudományos és ismeretterjesztő filmek egyaránt szerepelnek munkáim között.
1967-ben a vietnami és a laoszi háború eseményiről készült dokumentum filmeket fényképeztem.
1979 óta filmrendezőként is dolgoztam.
Filmoperatőri munkáim közül a fontosabbak: A festők városa. A hortobágy, Kastélyok lakói. Herman Ottó a népi halászati módszerek. Vámbéry Ármin nyomában.
Rendező-operatőri munkáim közül a fontosabbak: "A csallóközi aranyász." "Cirill és Method." "A Nemzet Könyvtára." "A dunai aranymosás." "Az utolsó műszak", a nyírádi bauxit bányászat megszüntetéséről," A gyulai Tűsgát" egy ipari műemlék megszületéséről,
A hétrészes" Bordal" a magyar szőlő és borkultúráról,
A "Vasutas variációk", hatrészes dokumentumfilm sorozat a vasút történetéről,A "Földönjáró borászok" és a "Bulgárkertészek", "A kitüntetett borászok", és a "Hegyaljai újrakezdés", a "Természetjárás a múltban" című filmek a Duna TV részére készültek. Az "Ablak a természetre" című természetfilm sorozat, és a "Kis-Balaton" szintén a Duna Tv részére készült.
1995-től a Mafilm megszűnését követően magánvállalkozóként készítettem főleg műszaki filmeket hídépítésekről, a Dunakeszi Vagongyár munkáiról, Erdélyi borászatról.


Születési hely:
Monor

Születési idő:
1938-03-10

Foglalkozás:
nyugdíjasE-mail:
z.istvan@vnet.hu

Díjak:
Balázs Béla díj (1973) ; Miskolci Rövidfilm Fesztivál operatőri díj (1964); Miskolci Rövidfilm Fesztivál operatőri díj (1975);Miskolci Rövidfilm Fesztivál operatőri díj (1979);Miskolci Rövidfilm Fesztivál rendezői díj (1981); Miskolci Televíziós Fesztivál Mafilm díja; Miskolci Rövidfilm Fesztivál Népszerű Tudományos Film Kategória díja (1989)


Vissza az adatbázis nyitólapjára.