(a szerkesztő) [= Lőrincz Róbert]

Képek 1977-ből

Megjelent: Dunakeszi Helytörténeti Szemle: 9. évfolyam 2-3. szám (2016. szeptember-december), 1. old.
A cikk eredetijének digitális verziója pdf-ben »

Várostörténeti jelentőségű fényképekkel bővült a közelmúltban a Kölcsey Ferenc könyvtár helyismereti gyűjteménye. Az 1977-ben, Dunakeszi városi rangra emelésekor készült több mint ezer felvételt Enyedi Lajos, a képek készítője bocsátotta az önkormányzat és a könyvtár rendelkezésére.

A fotók látványosan, és sokszor szívfájdítóan örökítik meg azt a pillanatot, amikor a falusias jellegű nagyközség életében új korszak kezdődik. A bontás alatt álló öreg parasztházak mellett már megindul a hatalmas, 3000 lakásos Duna-parti lakótelep építése. A közelbe települt házgyárban gőzerővel készülnek az ide szánt panelegységek. Az alagi részen gombamód nőnek ki a földből a kertes házak, közöttük úthenger egyengeti a készülő aszfaltutakat. A romos, elhagyott otthonok falain még ott lógnak a töredezett kis szentképek, házi áldások, a lóverseny vállalat raktárában a földön porosodik Batthyány Elemér büsztje, az épülő lakótelep sarkán ugyanakkor Lenin monumentális szobra „felügyeli” az irdatlan méretű pusztaságban elindult munkálatokat.

A fotógyűjtemény itt közölt két darabja a településen akkoriban működő filmszínházakat örökíti meg. A Vörös Csillag mozi a Rákóczi és a Szondy utcák sarkán, a Rákóczi „mozgó” pedig a mai házasságkötő terem helyén fogadta a nézőket. A filmkedvelők nagy örömére – hetente négy napon – még a József Attila Művelődési Központ nagytermében is vetítették a Pest Megyei Moziüzemi Vállalat által szállított kópiákat.

2017 tavaszán, a várossá avatás negyvenedik évfordulója alkalmából, az átadásra került képekből válogatva, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár és a József Attila Művelődési Központ közös kiállítás megrendezését tervezi.

Vissza az adatbázis nyitólapjára »