Hősi emlékmű 2.

Hősi emlékmű

1928. január 10-én kötött szerződést Dunakeszi Képviselőtestülete az emlékmű két készítőjével Prongrácz Sziegfried és Reichenberger József szobrászművészekkel.
Az emlékmű összköltsége 8500 pengő volt, amelyből 6244 pengő már rendelkezésre állt közadakozásból, további 1551 pengő pedig a földek haszonbér összegéből adódott. A hiányzó 705 pengőt az erre a célra rendezett előadásokból teremtették elő. (Például a Magyarság is előadást rendezett a hősi emlékmű javára.) Miután az emlékmű elkészült nagy ünnepség keretében avatták fel 1928-ban. Az emlékmű egy mészkőből készült, belül üreges alkotás, amelynek alsó részén az özvegy anya – kinek eredetileg korona volt a fején – öleli két árváját. 1928-ban Tóth Mária tanítónő javaslatára modellek voltak: az első osztályos Budai János és Kiss Aranka.
Az emlékmű felső részén első világháborús katona a magyar zászló rúdját kettős kereszttel fogja. Az emlékmű középső részén címer látható, azt alatt lévő táblán pedig a következő szöveg olvasható: „1914-1918 hősei dicső emlékének emeltette Dunakeszi népe 1928.”
Az emlékmű oldalán két márványtáblán 116 hősi halott neve olvasható. A rendszerváltás utáni első hősök napi megemlékezésre az 1990-es évek elején került sor. A Tóth Mariska Hagyományőrző Alapítvány Dunakeszi általános iskolás tanulóival 2008 óta minden májusban bensőséges ünnepség keretében megemlékezik a hősi halottakról.

Cím: Hősi emlékmű
A felvétel ideje: 2004
Település: Dunakeszi
Főtéma: épületek, utcarészletek
Témák: Emlékmű
Fényképész: Legindi Tímea
Méret: 13x18 cm
Tulajdonos: Legindi Tímea
Lelőhely: Révész István Helytörténeti Gyűjtemény VIII/41.

Vissza az adatbázis nyitólapjára.