MÁV lakótelep 16.

MÁV lakótelep

A parkosított főtér, illetve Körönd tárul elénk a fotón. Ez a hely volt a társadalmi élet központja ebben a városrészben. Jobbra a Főműhely bejárata látható.
A kertváros mozgalom a XX. század elején gazdasági és társadalmi átalakulás közepette bontakozott ki. Szellemi atyja Ebeneze Hoeward. Elképzelését 1898-ban „Holnap a Béke út egy reformja” című könyvével alapozta meg. Megvalósításának példái a Wekerle-telep és a Dunakeszi Műhelytelep is.
A holland típusú házak arányos elosztásos elve a közös részekre, kertekre is vonatkozik. Az utcahálózatra a kényelmes sétaút-hálózat volt jellemző, a sétautak elnevezést kialakításukkor nem kaptak. Kerttörténet szempontjából jellemző a korszakra a gyűjteményes kertek kialakulása. A zöldterület koncepció alapján történt az akácosítás és a parkszerű előkertek láncolata, szőnyegágyak, bordűrök, alacsony sövények. Gyakori a tuja, kecskerágó és a fagyal. Elsődleges az élő növényzetből létrehozott szimmetriára alapozott kompozíció, amely kevésbé volt költséges.
A múltat idézte a „Legényotthon” előtti előkert, a számos, mindent túlélő jezsáminnal (jázminra hasonlít az illata). Az akácos is belopta magát a kertvárosba. A terület értékes fái: vadgesztenye, platán, magas kőris, nagylevelű hárs, ezüstlevelű-, kislevelű hárs, zöld és fehér juhar, illetve jegenyefenyő is. A parkosított, virágos MÁV lakótelepről tanúskodnak a fennmaradt fotók.

Cím: MÁV lakótelep
A felvétel ideje: 1936 után
Település: Dunakeszi
Főtéma: épületek, utcarészletek
Témák: Dunakeszi-Gyártelep
Fényképész: Bozsó Zoltán édesapja
Méret: 18x13 cm
Tulajdonos: Bozsó Zoltán
Lelőhely: Révész István Helytörténeti Gyűjtemény XXII/51.

Vissza az adatbázis nyitólapjára.