In memoriam Huszárik emlékkő

Fóton, a MAFILM filmtelepén, a bejárattól előre felé haladva bal oldalt a parkban találjuk a filmrendező, Huszárik Zoltánra emlékező emlékkövet. A kő Mészáros Dezső alkotása, amelyet modern, nonfiguratív, kicsit talán absztrakt stílusban faragott meg 1985-ben.
Huszárik Zoltán gimnáziumi tanulmányait Aszódon végezte. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahonnan – a család minden alapot nélkülöző kuláklistára kerülése miatt – 1952-ben távoznia kellett. 1959-ig járta sajátos, tehetségéhez méltatlan, de a művészetét mégis érlelő kálváriáját: földműves volt a szülőfalujában,olajbányász Bázakerettye olajmezőin, dekoratőr az ikladi Ipari Műszergyárban; dolgozott a Borsod megyei Tanács művészeti előadójaként, világosítóként a filmgyárban. Részt vett a városligeti Vajdahunyad várának restaurálásában, ugyanakkor több rajzfilm elkészítésében. 1959-ben visszatérhetett a főiskolára, Máriássy Félix legendás osztályába. 1961-ben szerzett filmrendezői diplomát. Első alkotói termékei rövidfilmek voltak, már ezek érett művészt, kifejező képi megoldásokat mutattak. Az Elégia című rövidfilmje jelentette számára a kiugrást, mellyel 1965-ben elnyerte az Oberhauseni Filmfesztivál kiemelt fődíját. Első játékfilmjével, a Krúdy Gyula világát szuverén módon, mégis hitelesen megidéző Szindbáddal (1971) mindjárt a kortárs filmművészet halhatatlanjai közé emelkedett. Egyik alapítója volt a fiatal filmművészek Balázs Béla Stúdiójának.
Képi kultúráját, grafikus művészetét színház- és filmdíszlettervezőként is alkalmazta, saját filmjeiben is és könyvek illusztrátoraként is. Néha kisebb szerepeket vállalt egy-egy játékfilmben: Zöldár (r.: Gaál István), Budapesti mesék (r.: Szabó István), Holnap lesz fácán (r.: Sára Sándor) stb. 1979-ben A piacere címmel mutatták be rövidfilm-összeállítását.Utolsó alkotásában, a Csontváry c. filmben a különcnek tartott festőzseni és a saját művészi portréját és hitvallását formálta eggyé, sajátos módon ábrázolva a művészegyéniség és a kor viszonyát. Huszárik Zoltán 1981-ben hunyt el Budapesten.


Alkotó(k):
Mészáros Dezső

Cím:
Fót, Keleti Márton út 16.

Felavatás ideje:
1985

Anyaga:
Mészkő

Jellege:
emlékkő

Stílusa:
modern

Formája:
nonfiguratív

Témája:
filmművészet; filmrendező; Huszárik Zoltán

Vissza az adatbázis nyitólapjára.