Lengyel István

Dunakeszin születtem 1952-ben. Tanulmányaimat az 1. számú Általános Iskolában kezdtem meg, majd a Dunakeszi Gimnáziumban érettségiztem. 1973-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakának hallgatója lettem. Szakmai mestereim Mikus Sándor és Vígh Tamás szobrászművészek voltak.Még a főiskola ideje alatt családot alapítottam és rövidesen megszületett Andrea lányom és Gergely fiam.
A diploma megszerzése után egy évig szabadúszó voltam. 1978-ban a 2. számú Általános Iskolában rajztanári állást vállaltam. Az itt eltöltött 20 év alatt különböző formában foglalkoztam a tehetséges, kreatív gyerekekkel, többek között vezetője voltam a Pest Megyei Képzőművészeti Tehetségfejlesztő Központnak. Az ilyen irányú tevékenységemért többfajta kitüntetésben részesültem.
1998-ban a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumba kerültem.
Röviddel ezután tragikus balesetben meghalt leendő gyermekével együtt a kismama Andrea lányom.
A tanítás mellett továbbra is a tehetséggondozással, illetve kiállítások rendezésével foglalkoztam. Több tanítványom került be a képző- és iparművészeti egyetemekre, némelyikük már hivatásos művész. A gimnáziumban megalapítottam a Radnóti Diáxínpad nevű amatőr színjátszó csoportot. Ez idáig közel harminc darabot állítottunk színre, jeles szerzők komédiáit, drámáit, egyfelvonásosait és zenés darabjait. Munkám elismeréseképpen több iskolai, városi és országos kitüntetést kaptam.
Újabb házasságomból 2003-ban ikergyermekeim – Anna és András – születtek.
A diplomám megszerzése óta készülnek szobraim, sokféle műfajban (érmek, plakettek, domborművek, portrék, köztéri szobrok), különböző anyagokból (gipsz, terrakotta, fa, kő, bronz). Egyéni és csoportos kiállításokon mutatkozom be munkáimmal. Szobraim vannak magántulajdonban, intézmények, gyűjtemények tulajdonában, települések közterein.


Születési név:
Lengyel István

Művészeti ág:
képzőművészet; szobrászat

Lakhely:
Dunakeszi, Barátság útja 45. 1/9.

Telefonszám:
+36 27 346652; +36 20 3451234

E-mail:
lengyel.fajka@t-online.hu

Díjak:
1986 - Miniszteri Dicséret
1996 - Széchenyi Díj (iskolai)
2001 - Dunakeszi Városért Arany Fokozat
2006 - Radnóti Díj (iskolai)
2007 - Az Év Tanára
2009 - Mentor Díj


Kiállítások/művek:
József Attila Művelődési Központ, Dunakeszi
József Attila Művelődési Ház, Göd
Mtesz székház, Vác
Kőrösi Galéria, Dunakeszi
Zamárdi Galéria
Könyvtár, Fót
Vigadó Galéria, Budapest
és még számos kiállítás


Irodalom:
Boros Géza: Emlékművek 56-nak 1997
Magyar szobrászok adattára Bp, 2000


Vissza az adatbázis nyitólapjára.